Adriaen Willaert - schilderij door Titiaan

Contact | Nieuwsbrief | Sitemap

biografie deel 1

BIOGRAFIE (deel I): AFKOMST EN OPLEIDING

Ca. 1488-1490: geboren in Rumbeke
ca. 1507- 1509: studeert in Parijs
1509: studeert in Terwaan bij Jean Mouton
1511: studeert in Leuven

De genealoog Guido Aerbeydt uit Roeselare opteert voor de stelling dat Adriaen Willaert geboren is in Rumbeke. Rumbeke is sedert 1977 een fusiegemeente van Roeselare
Hij heeft hiervoor volgende argumenten:
1. Jacob de Meyere (1491 - 1552) schrijft in Flandricarum rerum tomi X (1531): "Adrianus Vuillardus, Rosilaria oriundus": te vertalen als: "geboren in de omgeving van Roeselare".
2. De gehele familie Willaert (Denys, de vader van Adriaen, Joos, de oom, zijn zussen, neven en nichten) woonde te Rumbeke en had er eigendommen.
3. Alvise Willaert, die een tijdlang bij zijn oom Adriaen in Venetië gewoond heeft, komt kort na diens dood zich vestigen in Rumbeke waar hij als "een man van aanzien" werd gekend.
4. Noch Brugge, noch Roeselare komen in archiefstukken voor als verblijfplaats van iemand van de Willaerts.

Volgens Gioseffo Zarlino, auteur van een aantal theoretische traktaten waaronder Le Dimostrationi harmoniche (Venetië, 1571), zou Willaert op jonge leeftijd naar Parijs zijn getrokken om er rechten te studeren aan de Sorbonne. Toen hij daar echter de componist Jean Mouton (ca. 1459-1522) leerde kennen, zou hij hebben besloten om zijn leven aan de muziek te wijden. Daarom trok hij naar Terwaan, waar Mouton residerende kanunnik van de kathedraal was.
In 1511 liet Willaert zich inschrijven aan de universiteit van Leuven waar hij "artes et ???" studeert en er de titel behaalt van Magister.

terug naar overzicht biografie

 


Top

Volg ons op Facebook Volg de Adriaen Willaert Foundation op Facebook

© AWF-foundation vzw - info@adriaenwillaert.be